wetenschapsquiz

Vandaag in De Standaard: “Jongeren weten nog bedroevend weinig over wetenschap en technologie. Dat blijkt uit een onderzoek van het wetenschapstijdschrift Eos bij een groep Belgen van alle leeftijden.

Jongens en meisjes tussen de 18 en 24 jaar weten minder over wetenschap dan de oudere generaties, zo stelt EOS vast. Het wetenschappelijk tijdschrift vroeg antwoorden op vragen als ‘draait de aarde rond de zon?’, ‘stemt de mens af van de aap?’ en ‘waar ligt het gat in de ozonlaag?’.

Bij vragen over basiskennis halen de Belgen gemiddeld 75 procent. Dat is een goed Europees gemiddelde, maar de ouderen scoren opvallend beter dan jongeren.

‘Bij de vraag over de aarde die rond de zon draait, scoren de 65-plussers het beste. Een op de drie jongeren weet niet eens dat de aarde rond de zon draait’, zegt Senne Starckx van Eos.

Maar liefst 85 procent van de jongeren weet ook niet waar het ozongat zich bevindt. Volgens wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis van de Vrije Universiteit Brussel ligt dit aan het onderwijs. ‘In het onderwijs wordt minder aandacht gegeven aan feitenkennis. Bovendien is het aanbod aan informatie veel ruimer geworden’, verklaart Cornelis het gebrek aan basiskennis. ‘Toch zouden de jongeren die basiskennis wel moeten hebben om zich een beeld van de wereld te kunnen vormen. Kijk maar naar de discussie over creationisme’, vindt Cornelis.

Over gezondheid weten Belgen wel tamelijk veel, zo schrijft EOS nog.”

Euh? Eén op drie jongeren weet niet dat de aarde rond de zon draait? Ter info: ondergetekende haalde 93%, zeg nu nog eens dat meisjes en (populaire) wetenschap niet samen gaan!

Doe mee aan de wetenschapskwis!

Advertentie

4 gedachtes over “wetenschapsquiz

 1. Ik heb toch mijn bedenkingen bij de vragen van die quiz. Als je wetenschappelijk correct antwoordt, haal je heel wat minder punten dan als je antwoordt wat de populair-wetenschappelijke goegemeente verwacht te horen.

  Bijvoorbeeld bij “De aarde draait rond de zon”, is het wetenschappelijk juiste antwoord “Niet Waar”. Ze draaien fysisch gezien rond een gemeenschappelijk zwaartepunt.
  Mathematisch beschouwd draait de zon zelfs evenzeer rond de aarde als omgekeerd.

  De mens stamt ook niet van “de aap” af (wat voor soort “de aap” dan ook moge zijn) maar van een gemeenschappelijke voorouder.

  Enzovoort… Heel misschien is de jeugd gewoon kritischer dan het gemiddelde populair-wetenschappelijk “boekske”.

  Wies.

 2. simpel te verklaren door dit krantenbericht:

  Blauwe ogen: een blijk van intelligentie
  zo 19/08/07 – Blauwe ogen zijn een blijk van intelligentie. Dat blijkt althans uit een Amerikaans onderzoek.
  Joanna Rowe, professor emeritus aan de universiteit van Louisville, in de staat Kentucky, heeft aan de hand van proeven vastgesteld dat mensen met blauwe ogen in het bijzonder, en lichtere ogen in het algemeen, een groter talent hebben voor “strategisch denken”.

  Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen, want in alle gevallen bleken de blauw-ogigen beter te zijn in activiteiten die een plan(ning) vereisen, dat ze hun tijdsgebruik beter structureren en dat ze (mede daardoor) betere examenresultaten boeken.

  Maar mensen met bruine ogen moeten niet wanhopen. Zij blijken namelijk een veel betere reactietijd te hebben en zijn daardoor beter geschikt voor fysieke activiteiten, met name voor sport.

  Toch is dit onderzoek nog lang niet afgerond, want professor Rowe geeft toe dat ze wel meent te weten dat mensen met blauwe ogen intellectueel sterk staan, maar het antwoord op de vraag hoe dat dan wel komt, moet ze schuldig blijven.

 3. @ Wies: boe! Nu kon ik eens stoefen met ‘meisjes en wetenschap’, alhoewel het wel duidelijk is dat de quiz een hoog Technopolis-gehalte heeft. Maar als aarde en zon mathematisch gezien rond elkaar draaien, is het niet te verwonderen dat we soms allemaal wat doordraaien… Vanaf nu is daar dus ook een wetenschappelijke verklaring voor!
  @ Liesbeth: dat had ik ook al ergens gelezen, maar vond het net iets te veel bij de haren gegrepen om ervan uit te gaan dat dit voor mij zou gelden. En is het niet zo dat blauwe ogen sowieso al tot de recessieve genen behoort, dus dat die ogenschijnlijk meer intelligente mensen al gedoemd zijn om uit te sterven? Iemand die me hier meer uitleg kan over geven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s