[USA] Plastiek in de Ameriek

Als de wereld ooit ten onder gaat aan de gigantische afvalberg die we met z’n allen aan het bouwen zijn, dan zal het toch minder aan ons, Vlamingen, Walen (Europeanen?) liggen dan aan die Amerikanen. Wat die hier allemaal niet uitspoken  om toch maar weer de grootste (vervuiler) te zijn of de grootste (afvalberg) te hebben. Zoals daar zijn:

– wegwerpbekertjes: de godganse dag loopt iedereen hier rond met een kartonnen beker in de handen. Pretty cool om zo met je oversized zonnebril, je hippe flip-flops en je megagrote sjakos rond te flaneren over streets, avenues en boulevards. Maar zo’n zonde, als je bedenkt dat de mensen die ik ken vijf tot zes van die bekers de vuilnisbak inkieperen, per dag. Echt gasten, hou het een beetje serieus hé.

– wegwerpborden en bestek: als een bedrijf hier zo’n internationale of interstates equipe op bezoek heeft dan zouden wij zo onze beste borden en bestek bovenhalen, we zouden het eten presenteren op van die schone blinkende schotels en we zorgen ervoor dat onze glazen deftig opgeblonken zijn. Om geen water te verspillen (schaars goedje, dat water) doen ze ’t hier maar the plastic way. Als je bedenkt dat we ’s morgens en ’s middags eten krijgen, met zo’n veertig man, dan kan je al tellen hoeveel van die borden, messen, vorken en lepels er de vuilnisbak invliegen. En dan nog eens maal twee of drie: want voor het voorgerecht, hoofdgerecht en desserke neem je natuurlijk een nieuw bordje. Je wil natuurlijk niet dat je muffin in de looksaus van je salade ligt te zwemmen.

– plastiek fleskes: bovenop de bekertjes die gevuld worden met cola (we gaan toch niet uit een blikske drinken zeker, welopgevoede mensen die we zijn) of fruitsap heb je ook nog de flesjes water. Zo’n grote waterton waar je met een kraantje je water kan uit tappen weegt natuurlijk veel te veel voor die Americano’s en zo’n fleske kunnen ze nog net dragen terwijl ze met hun sjakos, flip-flops, … rondhossen. Een leeg flesje hervullen doe je dus niet, wie drinkt er nu nog van het flesje waar je net een halve liter water hebt uitgedronken? Ieuw, zeg.

– papier, isomo, karton: Americano’s hebben het druk druk druk door al dat geslenter langs de straat. Vandaar dat ze dus geen tijd hebben om eens neer te zitten en hun hamburger, wrap, burrito, … op te eten. Dan doen we dat maar in een papierke of in een bakske en dan gaan we daar weer de straat mee op. Het is wel zo handig als je net ook een koffie hebt, zo kan je achteraf je papierke in dat leeg bekertje proppen, eventueel wat aanstampen met je leeg fleske. En dan gooi je dat toch allemaal samen in de vuilnisbak? Samen met je flip-flops die intussen al scheefgelopen zijn van al dat dwarrelen, lummelen, slenteren, flaneren in the city.

Advertentie

2 gedachtes over “[USA] Plastiek in de Ameriek

  1. Ik kan mij daar ook zo aan ergeren. Gewoon naar de supermarkt is al genoeg om je blauw te ergeren aan de overvloed aan verpakkingsmaterialen. En als ge dan het stickertje met de prijs gewoon op uw aubergine kleeft, dan bekijken u ze helemaal scheef (in sommige supermarkten durven ze het dan nog aan de kassa in een zakske steken). Enfin, ik kan me voorstellen dat het over de grote plas nog tien keer erger is….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s