Klimaatoffer(s) voor 2010

Geestig lijstje van hier. Om nog eens te overlopen wat we allemaal kunnen doen opdat mijn kleinkinderen de zee niet aan hun achterdeur zouden hebben. Ik overloop het eens:

Meer streekproducten eten – 2.250 kg

Probeer ik wel te doen. We hebben een tijdje een biopakket gehad van de bioboer, maar omdat we daar telkens een hele omweg voor moesten rijden bleek dat nu ook niet zo ecologisch te zijn. Bovendien raakten onze groenten de helft van de tijd niet op wegens dinsdag en vrijdag naar de grootouders gaan eten.

Een minuut minder lang douchen – 155 kg

Ik vind van mezelf dat die douches bijzonder kort zijn. Tien minuten, tussen instappen en afgedroogd zijn. Misschien eens elf, maximum. Ja, ik time zo’n dingen *schaamt zich daar totaal niet voor* Ik sta daar heus niet te lanterfanten, mijn nagels te lakken of een boekje te lezen. Het hoogstnoodzakelijke en altijd op een redelijke temperatuur. ’t Zou misschien nog wat kouder kunnen, dat wel. Een spaardouchekop zou ik wel moeten installeren, maar ik zie een beetje op tegen geboor en geklop. Bad? Eén keer in de drie maand of zo?

De auto wegdoen – 4.000 kg

Graag, maar als je buiten de stad woont gaat dat gewoon niet. Punt. Ik zou niets liever hebben dan met één auto rond te komen (ook al financieel), maar zoiets gaat gewoon niet.

Vegetariër worden – 1.780 kg

Ik ben al half vegetariër. Ik eet enkel kip en broodjes préparé en gehaktballetjes in tomatensaus. Mocht ik wat liever linzen en bonen en zo eten, dan was ik het al lang denk ik. Maar die bonen steken op den duur tegen, echt. Bovendien heb ik ook niet de discipline om voor mezelf een evenwichtig vegetarisch menu op te stellen, waardoor ik, de paar keren dat ik vegeatarisch at, na een week of twee flauwviel wegens te lage bloeddruk.

Overstappen op groene stroom – 1.800 kg

Check. ‘Aandeelhouder’ zijnde van Ecopower (verplicht als je daarnaar overstapt) en groen gas krijgende van Lampiris valt ons hier niets te verwijten. Zonnepanelen kunnen ook nog, maar daarvoor moet er eerst nog wat gespaard worden.

Energiezuinige apparaten kopen – 230 kg

Ik denk dat dat zo logisch is dat dit eigenlijk niet meer in zo’n lijstje hoeft.

Niet op vakantie naar New York – 820 kg

Wegens geen geld om naar New York op vakantie te gaan, is dit dus ook niet aan de orde. Voor ’t werk moet ik af en toe eens in de lucht hangen, dus ik hoop maar dat mijn werkgever zo ook eens een boompje wil planten.

Een ecologische rijstijl aanhouden – 1.250 kg

Ik kan daar gewoon al niet tegen, tegen zo’n auto die zwaar in het rood rijdt en njiiiiiiiiiii-gewijs door de straten scheurt. Ik rij soms/vaak te snel, dat wel. Maar altijd met gepaste versnelling 🙂

De thermostaat op 18,5°C zetten – 450 kg

Staat bij ons op 18. Ik doe liever een trui aan dan dat ik meer betaal voor verwarming. Ik ben een krent op dat vlak.

Gloeilampen vervangen door spaarlampen – 135 kg

Gebeurt.

Geen plastic zakken meer gebruiken – 45 kg

Gebruik ik niet om boodschappen te doen, maar wel in mijn keukenvuilnisbak. Ik zie het gewoon niet zitten om dat telkens uit te kuisen, zo’n zakske is veel gemakkelijker. Maar ik kom nog altijd rond met wat ik krijg in winkels en zo. Sorry.

Apparaten niet in stand-by laten staan – 365 kg

Daar wordt hier stevig op gelet. Verdeelstekkers uitschakelen of stekker uit stopcontacten trekken. Zelfs als de wasmachine een halve dag niet gebruikt wordt ligt die stekker eruit. Neurose zoveel.

Op een koudere temperatuur wassen – 225 kg

Als het kan op 30° of 40°. Maar kookwas doe ik nog altijd op 90°. Zo’n volgesnotterde vieze beestjeszakdoek moet deftig gewassen worden, lijkt me.

Een boom planten – 35 kg

Vier, zo’n drie en een half jaar geleden. Met de bedoeling daar een boomhut van te maken voor de zonen. En ze doen het goed.
En dan nog eens twee geboortebomen, ergens hier in ’t dorp.

De computer uitzetten – 495 kg

Elke avond op het werk. En elke keer thuis. Wat ik me wel afvraag: is het niet beter om de computer in slaapstand te zetten dan die systematisch (vb. drie keer per dag) op te starten en af te sluiten?

Dubbel glas plaatsen – 450 kg

Met dank aan de vorige bewoners van ons kot.

Een zonnepaneel installeren – 370 kg

Geef mij geld op overschot en ik installeer er één, of meer.

Regelmatig ijs uit de koelkast verwijderen – 90 kg

Gebeurt.

De wasdroger wegdoen – 650 kg

Nee. Geen discussie over mogelijk, neen is neen. In de winter heb ik dat nodig. Ik ga echt niet mijn hele huis gaan volzetten met droogrekjes. Ik was zo’n 8  keer per week, dat zijn zes tot acht droogrekjes. Dat wil zeggen dat ik elke dag moet kijken naar drogend wasgoed. En ik vind het behoorlijk vervelend om te moeten kijken op drogend ondergoed en zo. In de zomer: geen probleem. Dan ga ik met plezier mijn was uithangen om dan mijn neus tussen het fris gewassen goed te stoppen en te dromen van heerlijke lavendelvelden terwijl achter mij een hoop wuivend gras groeit. Ik gebruik wel Ecover om te wassen, dat spul schijnt biologisch afbreekbaar te zijn.

De boiler vervangen door een energiezuinig exemplaar – 135 kg

Moet dit jaar of volgend jaar gebeuren, zal dus ook wel een pak schelen.

Verder zijn wij in maart 2010 zo ongeveer uit de pampers, wat ook weeral scheelt, gebruiken wij geen elektrisch deken of elektrische vuurtjes, en zou ik o zo graag zeggen dat wij geen kerstboom zetten om zo minder elektriciteit te verbruiken. Maar dat argument gaat hier niet op, vrees ik. De man des huizes is van plan het ding volgende week te ‘zetten’. Horror!

En u? Wat doet u zoal voor het milieu? En nog tips voor mij?

Advertentie

2 gedachtes over “Klimaatoffer(s) voor 2010

 1. ik blijf ook bij stoffen zakdoeken ipv papieren en keukenrol komt bij mij ook niet in huis. Ik koop ook gewoon zo weinig mogelijk eten in voorverpakking, dat scheelt heel veel wegwerpmateriaal. Als je de worsten in zo een papier van de beenhouwerij meekrijgt, dan trek ik de plastieken binnenlaag eraf en de papieren buitenlaag gaat bij het oud papier. Ik gebruik azijn (milieuvriendelijk en geodkoop) voor vanalles en nog wat te kuisen: wc, lavabo,..,

  • Die stoffen zakdoeken: check. Zo weinig mogelijk in voorverpakking kopen: ik moet er echt aan denken, maar lukt niet altijd (zie hieronder)…
   De koeken voor de kleintjes op school zitten in een doosje en niet in het honderdduizendste papiertje. Aan papier van de beenhouwerij maak ik me wel schuldig: ik ga gewoon nooit naar de beenhouwer, maar koop alles in de colruyt. En ‘schelletjes’ zijn daar vaak voorverpakt, moet ik dringend ook eens op letten.
   Azijn: ook zoveel mogelijk, of Ecover om te reinigen. ’t Probleem met azijn is dat als je houten ramen en deuren hebt die geschilderd zijn, de verf eraf gaan met azijn… dus zo los in het wilde weg kan ik dat ook niet gaan doen 🙂
   Ik ga vandaag dus eens naar de slager gaan denk ik 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s