minstens 2500 euro door ramen en deuren

weggegooid, jawel. Mocht dat bedrag binnengekomen zijn, u had het al wel gemerkt aan onze vreugdekreten. Het zit zo: al sinds we hier wonen hebben wij  moeite om onze verwarming te regelen. Het systeem werkt met een thermostaat (nog zo’n oud geval) en soms waren alle kranen dichtgedraaid en was dat ding toch vollen bak aan het stoken. Soms stonden we ’s morgens op in een sauna, soms was de badkamer ijskoud terwijl de rest gewoon heet was, … er viel gewoon niet echt een systeem in te vinden. Komt daar nog bij dat wij vorig jaar een gi-gan-tische eindrekening kregen van onze allerliefste energieleverancier, en u begrijpt dat de zoektocht naar de boosdoener kon beginnen. Wij, twee van de meest energiebewuste mensen hier op deze bol, begrepen er gewoon niets meer van. We kwamen net niet tot de beslissing om al ’s avonds na 9 uur (nachttarief) ons eten voor de volgende dag klaar te maken. De boosdoener is sinds gisteren gevonden, of juist niet. In onze thermostaat zitten geen blauwe en rode pinnekes die aangeven wanneer dat ding moet starten en stoppen. En dat heeft gevolgen, of dat ding nu werkt of niet: 24 uur aan een stuk laat die thermostaat onze ketel stoken. U zegt? Draai die kranen dan dicht? Dat deden we, maar blijkbaar circuleert de warmte dan gewoon in de buizen in je muren zonder ooit bij de chauffage zelf aan te komen, ahja, want de kraan is dichtgedraaid. Dus: wij hebben dus weer een mooi volledig jaar zitten stoken, zonder daar weer ooit enige warmte van ondervonden te hebben. En dat ook nog met een verwarmingsketel die -hiep hoi- tot één van de betere energievreters mag gerekend worden. Een snelle rekensom leert ons dat we de kostprijs van een nieuwe ketel al opgestookt hebben. Ik wist echt niet wat ik moest doen toen de installateur me gisteren de boosdoener aanwees. Nadat hij zelf half van zijn stokken gedraaid was van zoveel onnozelheid, wou ik hem eerst iets aandoen, en daarna wou ik hem knuffelen. Eindelijk gevonden wat de oorzaak was. Merci, vorige eigenaars, merci aan de mensen die ons wijsgemaakt hebben dat als je je thermostatische kranen dichtdraait je dan niets meer verbruikt. Merci installateur Willy, merci! Ge zijt mijn held!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s