Bumba-peuter praat later…

hiervan

Gooi die dvd’s dus buiten en speel met kinderen! Ontspannend voor de ouders, en op alle vlak goed voor het kind!

BRUSSEL – Peuters die vaak voor de tv zitten, zijn trager met praten. Ook hun geheugen en aandachtsspanne doen onder. Peuters die regelmatig televisiekijken, doen hun ontwikkeling daarmee meer kwaad dan goed. Dimitri Christakis van de universiteit van Washington en van het Seattle Children’s Research Institute waarschuwt in het vakblad Acta Paediatrica voor een vertraagde taalontwikkeling en aandachtsproblemen. Ook het nut van speciaal ontwikkelde peuter-dvd’s is volgens hem niet bewezen. Experts maken zich al een halve eeuw zorgen over de invloed van tv-beelden op baby’s en peuters, maar pas de jongste jaren druppelen de bewijzen binnen dat die zorg terecht is, volgens Christakis. Hij poolde 78 studies uit de voorbije kwarteeuw en zet de conclusies op een rijtje. Vooral de taalontwikkeling loopt bij verstokte tv-kijkertjes vertraging op, schrijft hij. Kinderen onder een jaar die meer dan twee uur per dag voor tv zitten, hebben zes keer meer kans op een taalachterstand. En kinderen tussen zeven en zestien maanden die vaak dvd’s kijken, kennen minder woordjes dan kinderen die dat niet doen. De Amerikaanse vereniging van kinderartsen raadt tv-kijken in de eerste twee levensjaren daarom af, maar dat advies leggen ouders massaal naast zich neer, omdat ze ervan overtuigd zijn dat tv-kijken goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarvoor is geen enkel bewijs, volgens Christakis. ‘De vele scènewissels, felle kleuren en schelle geluiden zorgen juist voor overstimulering. Het is gewoon te veel voor een brein in ontwikkeling.’ Ruim een op de vijf ouderparen bekende zijn spruit voor de tv te zetten om even tijd voor zichzelf te hebben. Hoewel Christakis daar begrip voor kan opbrengen, vindt hij het niet iets om naar te streven. Ook de ‘educatieve’ dvd’s die op de markt worden gebracht omdat ze gunstig zouden zijn voor de ontwikkeling van peuters, vindt Christakis te mijden. ‘Daar is geen bewijs voor geleverd’, zegt Christakis, die ouders waarschuwt voor de gladde praatjes van de pr-afdelingen van mediamaatschappijen. In hun eerste twee levensjaren horen kinderen vooral met de blokken en met hun ouders te spelen, zegt hij. Televisiekijken kan altijd later nog. (hvde)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s