Dilemma

Het oudste kind had al wat circusborden van Circus Zavatta (o.a. ook bekend als Zavatta Pacific) zien staan langs de weg. En maar zeuren over dat circus, en maar vragen wanneer het zou komen. Een paar dagen later zag het kind de circustent staan, ze waren er: de acrobaten, de jongleurs, de grappige clowns, de mooie dieren, de grote dieren, …

Moeder ging het even uitpluizen, of hij misschien op zijn verjaardag naar het circus kon gaan. En zo geschiedde en werd ietwat gegoogeld. Blijkt dat dat circus dus vooral gekend staat om plots afgelaste voorstellingen, een raid door de politie, slechte voorstellingen, en wat me nog het meest stoort: inbreuken op dierenwelzijn en halve maffiapraktijken als hier iets over wordt gezegd. En ik kan dus niet naar een olifant staan kijken met in het achterhoofd het besef dat dat beest doodongelukkig is en niet wordt verzorgd zoals het moet verzorgd worden. U mag me onnozel vinden, ja.

Je kan dat aan een kind van vijf-min-zes-dagen niet uitleggen. Zijn wereld bestaat vooralsnog uit alleen goede mensen, brave mensen en vrolijke dieren. Dus zitten we hier met een opvoedkundig probleem: leg ik hem uit wat principes zijn, wat dierenmishandeling is? Of gaan we toch naar het circus, zit ik de rit uit en bedrieg ik het kind met mijn vals enthousiasme?

Principes zijn mooi, maar misschien is onwetendheid dat nog meer?

Advertentie

3 gedachtes over “Dilemma

  1. Ik ben nog geen moeder en misschien wat jong om mijn mening hierover te verkondigen aangezien ik helemaal geen ervaring heb met kinderen maar ik zou liever niet gaan en mijn kind teleurstellen dan het in onwetendheid te laten. Natuurlijk zou ik wel eerlijk zeggen waarom we niet gaan en dat er wel circussen zijn die hun dieren niet zo slecht behandelen.
    Waarschijnlijk is het ook een goed idee om een fijn alternatief te voorzien?
    Ik vind je blog trouwens fantastisch, het is echt fijn om je verhalen te lezen en het doet me beseffen dat er me nog heel wat te wachten staat :).

    • Sandra,
      Fijn om je reactie te lezen. Ik heb het hem in kindertaal uitgelegd en we hebben een fijn alternatief gevonden: Harry Malter bij Gent. En nu wil hij niet eens meer naar het circus 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s