Verbouwing – van kwaad naar erger

 • Ik was blij om terug te gaan werken eigenlijk. Al was het maar omdat ik dan eens geen bottines, werkbroek en slobbertrui moet dragen.
 • Verbouwen is niet aan te raden bij mensen met een stofallergie. Ik juich de overvloedige regen dan ook toe. Een neus zonder korstjes is een luxe, mensen.
 • Ik word een beetje ongerust als er op tien meter van mij een graafmachine zo hard in de grond beukt dat ik dat boven voel.
 • Nog een reden om te verlangen tot het einde der verbouwingen is dat ik dan niet meer moet koken. Aangezien mannen nog altijd ‘meer’ nodig zijn op zo’n bouwwerf dan een vrouw, wordt mijn rol om half twaalf vaak herleid naar die van modderige prinses aan haar kookvuur. Uit protest kook ik heelder dagen spaghetti en macaroni. Gelukkig is er mijn moeder, die er voor zorgt dat er ook nog wat deftigs op het menu staat.
 • De afwas is hier wel een sociaal moment. Terwijl de zonen hun slaap- en speelkamer weer volgooien doen wij hier van evalueren en plannen tijdens de afwas. Instant kampgevoel en best wel fijn. Al zal een afwasmachine met stip op één staan in de nieuwe keuken.
 • Boel maken met de architect, ik kan het iedereen aanbevelen. Vooral als je wint na een gedegen voorbereiding van de discussie. Dit meisje hier kreeg de aannemer van haar voorkeur en mag zich dus verheugen op een bouw die amper twee weken na verhuis van start gaat. Vandaar dat het hier nu wel wat vooruit moet gaan met die afbraak. Om dan weer anderen te laten werken.
 • Mijn zonen zijn veranderd. Echt, groot geworden. Ze vinden dingen berre (dus niet bère, maar berre) sjiek, cool, geestig, groot. Mij vinden ze ook berre, zolang is alles goed. En nog bijna elke dag zie ik hier andere kinderen in mijn huis en aan mijn tafel. Eén grote commune precies, dit hele buurtgedoe.
 • Het zijn boerenkinderen geworden, die zonen van me. Ze lopen op hun blote voeten die ze om ter zwartst ’s avonds gewillig laten wassen en masseren door hun moeder. Ze sjorren zwaarden, bouwen kampen, klimmen in bomen. Ze trekken regenwormen in twee, maken van hun kamer een verboden ruimte voor de moeder, en bakken slakken. Eindelijk, zou ik zo zeggen.
 • Stukjes eternitplaten sorteren tussen de steenbrokken is niet aan te raden. Nog minder in de gietende regen. De douche achteraf wel. De tweede douche ook, als je merkt dat er op de witte handdoek nog steeds strepen staan nadat je je hebt afgedroogd.
 • Als over één week mijn broertje trouwt, dan wil ik graag nu al duidelijk maken dat dat koppel vol blauwe plekken en schrammen elkaar niet mishandelt. Ze verbouwen, mijn beste. En ze doen dat met een zekere passie.
 • Het is fijn om te zien dat we niet alleen vriendjes hebben, maar dat daar ook nog sterke vriendjes tussen zitten. Dank dus aan de mannen, en aan de vrouwen die hen gewillig laten gaan. Al vind ik mezelf met zo’n grote klopboor en polkadotwerkhandschoenen ook wel iets hebben. In stijl verbouwen, heet dat.
 • Het komt erop neer dat ik hier op tachtig vierkante meter woon. Met onder mij een bouwwerf. Zo’n vier keer per dag moet de kamer van de zonen opgeruimd worden, als ik al binnen mag. Zo’n vier keer per dag moet gestofzuigd of gedweild om de moddersporen te verwijderen. Elke avond ben ik pompaf en ik slaap beter dan ooit tevoren. Vanuit mijn bed kan ik m’n voeten in m’n kleerkast leggen en vanuit de geleende zetel (danku collega) kan ik met een beetje goeie wil gaan kokerellen. De dampkap is een openstaand venster, en stromend water (gelukkig hebben we dat nog) vindt z’n oorsprong in de badkamer. Er is geen tv, geen internet en zolang de kranen en bulldozers hier nog moeten komen mag er ook geen sleufje gegraven worden voor de kabel. Heb ik al geschreven, nu eens zonder sarcasme, dat ik hier best wel heel gelukkig ben op dit moment? Die boerenkinderen, het groen, en de ongelooflijk mooie zonsondergangen zijn goud waard. Eén van de beste keuzes in m’n leven tot nu toe. Hatsjie.
 • Als ik eens van een ander zijn pc kan gebruikmaken kunnen hier wat meer foto’s getoond worden. Mobiel internet is echt niet je dat.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s