Zo drie kinders, dat is toch onverantwoord?

Ik heb een tijdje niets geschreven omdat ik iets wou testen. Er zijn mensen die beweren dat ze niets aan mij persoonlijk meer moeten vragen omdat ze het toch allemaal al kunnen lezen op deze blog. Uiteraard ervan uitgaand dat mijn hele leven te vatten is in een wekelijks stukje. Zo oninteressant ben ik wel. Dus werd er niet meer geschreven, om te testen of die mensen dan wél geïnteresseerd zouden worden in mijn ménage. Wat niet het geval is. Conclusie: mijn stelling bewezen en ik heb mijn punt kunnen maken denk ik 🙂

Bon, het derde kind verdient ook zijn verhaal. Meer zelfs: het verdient zeker zijn verhaal omdat twee grote broers daar een actieve rol in kunnen spelen. Kind1 heeft nooit de zwangerschap van Kind2 beseft wegens veel te jong. Maar nu beseffen zowel Kind1 als Kind2 ten volle wat er aan het gebeuren is. En ik kan dat iedereen aanraden, eigenlijk. Toch tenminste twee die zich geen vragen hebben gesteld over de zin en onzin van zo’n Kind3. De enige vraag die ze zich stelden was hoe dat Kind3 in godsnaam in die buik was terecht gekomen.

Onzinnige vragen horen we hier anders wel genoeg. Een greep uit het aanbod met mijn nogal beleefd geformuleerd antwoord erbij.

– “Da’s nu toch echt omdat ge nog een meiske wilt hé” (in mijn gezicht), of “Da’s nu toch echt omdat ze nog per sé een meiske willen hé” (achter mijn rug). Antwoord: Moest ik een dochter willen, dan adopteerde ik er wel één of zocht ik me een vrouwelijk pleegkind. Een derde kind plannen en hopen op een dochter terwijl je weet dat zowel moeder als vader uit behoorlijk mannelijke families komen is nogal naïef, niet?

– “Dat is nu toch wel een accidentje zeker?” (in mijn gezicht), of “Ben jij zeker dat dat kind gepland is?” (achter mijn rug). Antwoord: mijn drie kinders zijn gepland én gewenst, jawel. En voor de rest: het léf om dat maar te denken.

– “Dat is echt onverstandig, zo nu drie kinders op de wereld zetten” (in mijn gezicht), of “Allez, en die vent gaat er weer voor mogen zorgen, want zij, zij is hele dagen gaan werken” (achter mijn rug). Antwoord: die vent beslist nog wel zelf zeker om de zaadcellen ter beschikking te stellen? En hij is ook slim genoeg om te weten wat daar de consequenties van zijn. En dat hij minder uren klopt dan ik: ik kan dat alleen maar toejuichen, is er tenminste één ouder die veel thuis is voor de kinderen. Er zijn veel koppels die niet het geluk hebben dat te kunnen doen.

– “Dat is toch financieel niet te doen, en zo net met die verbouwingen en al?” (in mijn gezicht), of “’t Moet zijn dat ze genoeg verdienen zeker, maar ik zou het niet willen hoor” (achter mijn rug). Antwoord: Veeg voor uw eigen deur. En voor de rest: wie zich zorgen maakt over onze financiële toestand kan altijd een benefietactie organiseren voor een gezin met ochere-ochot drie kinders! Kom dat nog tegen, drie kinders in één ménage, en dat in het jaar 2012.

– “Allez, we gaan dan maar proficiat zeggen zeker?” (in mijn gezicht) of “‘Als ze hier maar niet teveel met hun drie kinders passeren, ’t is zo al druk genoeg” (achter mijn rug). Antwoord: Wat zei u, ik heb u niet gehoord, te druk bezig met genieten van Kind3. Hoera voor ons!

En dan hier een oproep aan al wie drie kinders heeft: zeg me eens aan wat ik me nog allemaal mag verwachten.

Advertentie

44 gedachtes over “Zo drie kinders, dat is toch onverantwoord?

 1. OEPS! ik heb ergens een bericht gemist zeker?! was niet op de hoogte van je zwangerschap. Allez!! wat doe je je lichaam aan!!

  ps… dat is een reactie die ik kreeg bij mijn WEL GEWENST! en WEL GEPLAND!! derde kotertje.
  wil je er meer weten? je bent er niets mee, en ik vind het zonde om tijd aan “die mensen” te besteden.

  was je geschrokken? ik zou zoiets nooit schrijven! Het geluk van 1 kind is prachtig, van twee is prachtiger, van drie is prachtigst! lang leve de grote gezinnen, en koppels die de koters met liefde groot brengen. Met tijd voor hen (zij het meer door de man, meer door de vrouw, mij om het even).

  kortom. FANTASTISCH NIEUWS!! PRACHTIG GEWELDIG! GENIET GENIET GENIET, en laat al die rare mensen met vreemde opmerkingen langs je lopen.

  een super dikke proficiat van mij!! (voor jullie allen, wel te verstaan)

  Jeanny van de Kuit

  • Awel Bé, dat vind ik nu eens sympathiek van je. En dat je ook gewoon durft schrijven dat je gezond jaloers bent in plaats van een giftige reactie te geven 🙂 Zo moeten er meer zijn!

 2. Ja man, meen je dat nu?! Dat elk zich eens bezig houdt met zijn eigen leven! Mijn op hol geslagen hormonen zullen hier ongetwijfeld wel een super grote rol in spelen, maar ik zit mij hier enorm op te winden… Al beslisten jullie nu om er 10 te kopen en 15 adopteren en nog 5 pleegkinderen te nemen, ’t is jullie beslissing en die kan ik alleen maar toejuichen! (Ben mij een beetje teveel aan ’t opwinden zeker?) Ik wil maar zeggen, ik ben 2 keer blij: blij dat je blogje er terug is én (echt oprecht) blij dat er nog een 3e spruit -al dan niet een dochter 😉 – in jullie liefdevol gezin mag komen!
  Onze dochter zal, als spruit 2 net zo stipt is als spruit 1, exact 3 jaar en 4 dagen ouder zijn en ik vind het idd ook super leuk dat ze zo erg meeleeft met de in-de-buik-groeiende baby… Nu alleen nog duimen dat de misselijkheid vlug over is…

  Welgemeende in uw gezicht doende groetjes, Pascaline

 3. 3 kindjes is gewoon de max!

  Wij kregen steeds de vraag of er wel genoeg kamers is ons nieuwe huis waren. En steven mocht steeds aanhoren dat hij nu toch wel op een jongen hoopte (als het dan ook een jongen bleek te zijn werd hij hier ook uitgebreid voor gefeliciteerd).

  Niets aantrekken van wat piet en pol zeggen, en gewoon genieten! Drie kindjes: echt een aanradertje 🙂

 4. Pfffff… wat een domme reacties. Ik ben ook stiekem jaloers. En als er vrienden hier vertellen dat er een derde op komst is, ga ik altijd de discussie aan met mijn man of wij er ook beter niet nog eentje zouden “maken”. Trouwens, hier zijn er op de moment heel veel mensen met een derde kindje of eentje op komst!!!

 5. Ik zou gaan voor een voetbalploeg! Heerlijk, allemaal jongens op de bank. En bij mensen die 3 te veel vinden gewoon zeggen dat je niet van plan was om ze daar te droppen. Maar ach, drie is helemaal niet veel hoor!
  Ben je trouwens zeker dat je het niet doet voor al die financiële voordelen? 🙂

 6. Wij houden het bewust bij twee, maar ik vind 3 of 4 of 5 of 6 of … ook goed als mensen daarvoor kiezen. Dus bij deze nog eens een welgemeende dikke proficiat. En ik kan me ook ongelofelijk ergeren als anderen proberen onze rekening voor ons te maken. Wij zijn zelf naar school geweest, hebben ook wiskunde gehad, Stefaan zelfs nog meer als ik en als wij vinden dat we ons bepaalde dingen kunnen permitteren, wie zijn die anderen dan om commentaar te leveren?

 7. mo gij!!!
  ik heb precies op een andere planeet geleefd.
  val hier compleet uit de lucht.
  maar desalniettemin: super!!!

  dus het feit dat ik je daarnet niet uitgebreid gefeliciteerd heb was gewoon uit pure onwetendheid, niet omdat ik een of andere giftige bemerking in mijn hoofd zitten had he.
  het is jullie fantastisch gegund, wordt ongetwijfeld een fijn minimensje!!

  bij de volgende ontmoeting krijg je er dan wel een emo knuffel en een dikke pakkerd bovenop he. om het goed te maken 😉

  • Awel, ik dacht al: die weet dat nog niet… Maar ik vond ook niet dat ik dat daar moest zeggen, er stond een dranghekken tussen ons in, dus zo hevig kon die knuffel al niet zijn. Ik hou die dus tegoed!

 8. Een hele dikke proficiat !!!! Niets aantrekken van wat de rest zegt !
  Blijven schrijven btw sommige mensen die u niet zo veel zien in levende lijve genieten wel van je schrijfsels 🙂 en blijven zo een beetje op de hoogte van het reilen en zeilen in belgenlandje !!
  greets en dikke knuffel Ann

 9. drie kindjes is geweldig!!!! En ik kan boeken schrijven over wat mensen zeggen als je drie kindjes op deze wereld zet. Wil het toeval dan ook nog eens dat ik gemixte kindjes op de wereld gezet heb (Afrikaans-Belgisch), dus vragen over adoptie, zonnenbanken, dezelfde vader, enz…
  Maar wathever, wij zijn gelukkig en laat dat nu net het enigste zijn wat telt.
  Geniet van je zwangerschap, want met kind1 en kind2 is het supper want zij beleven dat ook, ik nam ze mee om naar de echo’s te kijken.

 10. Huh? In mijn omgeving krijgt ongeveer iederéén momenteel een derde kind. Nog nooit is mij zo’n opmerking te binnen geschoten, en gelukkig hebben zij die volgens ook mij ook niet te horen gekregen van anderen. (Integendeel, iedereen vind mij een beetje vreemd als ik bij de geboorte van nummer twee of nauwelijks enkele maanden nadien al vraag of ze nog een derde overwegen LOL).

  En dat van die jongens en proberen een meisje te krijgen … Mijn ouders hebben vijf dochters, en vanaf nummer drie kwam er élke keer ‘jullie willen persé een jongen zeker?’. Dat mijn ma eigenlijk gewoon tien kinders wilde, maar dat dat omwille van praktische, financiële maar vooral ook gezondheidsredenen dan toch maar is afgeblazen, dat hielden mijn ouders dan maar voor zich.

  Een dikke proficiat met nummer drie! Geniet ervan met volle teugen …

 11. oh, ik kijk al uit naar alle fratsen die die derde gaat uitsteken. Hopelijk wordt hij/zij even grappig als de grote broers.
  En als het je kan troosten, wij hebben er maar eentje en dat blijft waarschijnlijk ook zo, maar dat vinden de mensen blijkbaar ook niet goed. Krijgen mensen met 2 kinderen minder commentaar?

 12. Gefeliciteerd met jullie op komst zijnde kind 3. Gemakkelijk om te zeggen misschien, maar trek je niets aan van wat de mensen zeggen. Iedereen denkt tegenwoordig dat ie over alles zijn zeg mag doen en niemand lijkt er zich nog wat van aan te trekken hoe je je daarbij voelt. Ik spreek uit ervaring, in een heel andere context weliswaar;

 13. Friesje had het al verklapt op school, toen hebben we het gevraagd aan de papa en ja, hoor, Friesje had het ook verklapt. Zo te zien had grote broer ook al zijn zegje gedaan tegen zijn juf. Een hele dikke proficiat met de komst van jullie derde spruit!!! Geniet van je zwangerschap en van alle goede commentaren!!!
  Groetjes

 14. Ook in Desselgem genieten we mee van de groeiende spruit. Benne was zo enthousiast dat hij het moeilijk kon verzwijgen voor oma.
  Geniet eerst van je zwangerschap en dan van kind3. Het komt zeker in een warm nest terecht.
  Dikke proficiat aan papa en mama en ook aan Benne en Fries. Wij houden al een plaatsje klaar voor de nieuwe spruit.

 15. Gefeliciteerd! Geniet met volle teugen van de zwangerschap! En drie mannelijke supporters in huis, dat maakt die zwangerschap waarschijnlijk nog plezanter… Wat moet dat leuk zijn, drie lieve kleine ondeugende kindjes in huis! Ook ik ben gezond jaloers. Het zal hier in huis helaas door omstandigheden bij ééntje blijven. En daar ben ik méér dan perfect gelukkig mee, geloof me vrij! Maar drie? Dat is drie keer zoveel liefde en geluk in huis…
  Proficiat en geniet maar voor drie. Of vier. Of vijf…

 16. awadde daje je kunt verwachten: een ongelooflijk toffe tijd als ze te klein zijn, klein zijn, al een beetje groot zijn, groot zijn, te groot zijn ….. een felle gelukkig-papa-van-drie

 17. Ook hier nog eens een dikke proficiat!
  3 kinderen is niet onverantwoord, dat is gewoon de max!
  Druk ja, dat wel. Heel druk. Maar wel heel plezant. En zalig om ze samen bezig te zien.

  En die reacties: amai!? Ik zou een wandelende hormonale tijdbom zijn moesten mensen zo boertig en belachelijk reageren.
  Hier geen last van gehad eigenlijk. Sommigen schrokken wel (en klepten dan misschien wel achter de rug?) bij de derde zwangerschap omdat ze ervan uithingen dat we het bij 2 gingen houden. Meeste reacties kregen we toen we zelf zeiden dat de derde opnieuw een meisje was: “Oh jammer, geen jongen!” (Euh neen hoor, we gaan voor een derde kind, niet voor een eerste jongen…) “Allez, ge hebt er nu toch al 3, dan kunde wel voortdoen tot een jongen he”. “Niet zo leuk, maar wel handig voor de kleertjes en het speelgoed natuurlijk.”

  Roloog²

 18. Vooreerst, een hele dikke proficiat! Ten tweede, geniet met volle teugen. Ten derde, een groot gezin is leuk.
  Wij hebben zelf vier kinderen, en ja, het is druk – bij tijden zelfs zeer druk, ook nu ze al heel wat groter zijn – maar ik kan er van genieten om ze zo allemaal samen te zien, met hun verschillen (en gelijkenissen) en vooral de verschillende fasen waarin ze zich bevinden (tussen de oudste en de jongste zit een kleine 8 jaar).
  Maar ik kan me niet herinneren van ooit negatieve commentaar op onze keuze gehad te hebben. De enige vraag die we vooral te horen kregen, was: “Amai, het is wel druk zeker?”. Ja dus. Maar het is het waard.

  • toen ik in verwachting was van nummerke 4 heb ik héél véél lelijke reacties gehad, dus dat hangt blijkbaar toch van de omgeving af blij te horen dat er omgevingen zijn waar dat wel positief onthaald word

 19. Mocht het op facebook staan, dan had ik zeker op like geklikt, maar mijn computervaardigheden zijn nogal beperkt in sociale media. Vandaar gewoon een reactie. Ik kan er maar 1 iets aan toevoegen: ze willen er zelf ook allemaal 3. Jullie hebben groot gelijk. Geniet er van en nog ne keer ne dikke proficiat.

 20. ik hoorde vandaag het SCHITTERENDE nieuws !!!!!
  3 dat is mijn wens maar helaas ….. smelt smelt smelt k ben echt ( gezond) jarloers
  k ben natuurlijk wel HEEL gelukkig met mijn twee schatjes ze !!!
  k zou zeggen GENIET GENIET EN GENIET
  groetjes

 21. Allé zeg, ik had ook altijd graag 3 kinders gehad maar nu ik hier zo lees hoeveel tijd en geld dat kost begin ik toch te twijfelen 😉

  Ik ben wel jaloers op Steve die zoveel tijd met zijn kindjes kan doorbrengen, al moet ik zeker niet klagen met mijn 4/5 en ambtenarenverlof.

  Dikke proficiat en geniet ervan!

 22. ik denk dat ik nog eens iets wil zeggen… ik kreeg mijn 1e, 13 maanden nummer 2….. 4,5 jaar later nummer 3 (is dat ongeveer vergelijkbaar met jou mieke? ik denk het he?) nou dan heb ik nieuws!!! nu, 8 jaar na mijn laatste, zou ik wensen dat ik kort na nummer 3 nog een nummer 4 gekocht had, zoals jullie dat in belgie noemen…..en dat om vele uiteenlopende redenen! zij het niet dat er andere ‘bezigheden waren’ die even voor gingen op kindjes kopen (jij weet wel welke). wat ik vooral wil zeggen… zet je schrap… 😀

 23. wacht tot dat ge er 4 hebt dan ist zéker een accidentje en als ni zo is ist voor de belastingen en plus gade dan geheel en al kunnen leven op de kap van de maatschappij met al wa ge gaat terug trekken en ni vergeten het kindergeld waar ge royaal van gaat kunnen soeperen bovendien zidjde ook nog nen egoist (maar da zijde bij nummer 3 ook al) omdat ge nummer 1 en 2 (en daarna dus 3) vanalles ontzegt om nummer 3 (of 4) te kunnen hebben zijnde elk zijnen eigen WII of tv of zo
  en verder …. WOOOOOOOOOOOOOOOHOOOOHOOOOOOO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s